Merikasarmi, PL 176, 00023 Valtioneuvosto
Vaihde: 0295 16001
Kaikki yhteystiedot
Uutiset, 10.7.2017

Suomen malli ja äitiysterveys puhuttavat YK:n kestävän kehityksen seurantakokouksessa

Vuosittainen foorumi arvioi edistystä maailmanlaajuisissa kestävän kehityksen tavoitteissa. Suomen toimeenpanomalli on saanut laajalti huomiota.

HLPF2017

Maanantaina alkavassa HLPF-kokouksessa (High Level Political Forum) Suomi tuo yhteiseen pöytään esimerkkejä siitä, kuinka kestävän kehityksen Agenda 2030 -tavoitteisiin voidaan sitouttaa yhteiskunnan toimijoita laidasta laitaan.

Laajaa osallisuutta pidetään edellytyksenä sille, että YK-tavoitteet voidaan määräaikaan mennessä saavuttaa. Suomi on kansallisen toimeenpanonsa yhteydessä luonut kiinnostusta herättäneitä malleja, kuten kestävän kehityksen yhteiskuntasitoumuksen, jonka kautta eri tahot voivat tehdä lupauksia tavoitteiden edistämiseksi. Syksyllä Suomi ottaa käyttöön myös uuden järjestelmän, jonka avulla se kotimaassa seuraa ja mittaa edistystä kestävän kehityksen tavoitteissa.

"Tässäkin malli on se, että kuka tahansa voi verkon kautta osallistua toimeenpanon edistymistä koskevaan keskusteluun  ja tuoda äänensä kuuluviin", kertoo ulkoministeriön Agenda 2030 -koordinaattori, lähetystöneuvos Sami Pirkkala.

Suomi herättää HLPF-kokouksessa keskustelua myös naisten ja tyttöjen oikeuksista. Yhteisessä sivutapahtumassa Plan International Suomen kanssa esillä ovat muun muassa suomalainen äitiyspakkaus sekä "11-vuotiaan äitiyspakkaus", jonka avulla järjestö on halunnut kiinnittää huomiota lapsiäitien määrään.

"Suomen tuki seksuaali- ja lisääntymisterveydelle ja -oikeuksille edistää samanaikaisesti sekä köyhyyden vähentämistä, tasa-arvoa että terveyttä koskevia YK-tavoitteita", Pirkkala toteaa.

Suomen delegaatiota johtaa valtiosihteeri Risto Artjoki. HLPF-foorumin keskiössä tänä vuonna ovat köyhyyden poistamista, ravintoa ja ruokaturvaa, terveyttä, teollistumista ja infrastruktuuria sekä valtamerten tilaa koskevat tavoitteet.  Kokous pidetään New Yorkissa 10.-19.7.

Takaisin ylös