Chilen markkinamahdollisuudet suomalaisyrityksille 2024

Chile on suomalaisyrityksille toimintaympäristönä Latinalaisen Amerikan kontekstissa helposti lähestyttävä maa. Chile jakaa pitkälti samat arvot Suomen kanssa, sillä on toimivat poliittiset ja taloudelliset instituutiot ja vakaat olot. Euroopan unionin ja Chilen tuore päivitetty kauppasopimus vapauttaa 99,9 % EU:n tavaraviennistä Chileen. Suomelle Chile on Latinalaisen Amerikan maista kolmanneksi suurin kauppakumppani. Maassa toimii noin 20 suomalaisyritystä chileläisen sisaryhtiön kautta, ja noin 80 yritystä myy tuotteitaan ja palveluitaan chileläisen kumppanin kautta. Suomella on Chilessä hyvä maine ja suomalaisyrityksillä hyvät mahdollisuudet tarjota kestäviä ratkaisuja muun muassa vihreässä siirtymässä ja erilaisissa digitalisissa ratkaisuissa.

Maan taloustilanne 

Chilen taloudelle arvioidaan varovaista, alle 2 % elpymistä vuonna 2024. Talouskasvu on sidoksissa ulkoisiin shokkeihin ja sisäiseen kehitykseen, ja edellyttää tarkkaa taloudenpitoa. Optimismi kasvaa vuodesta 2025 eteenpäin johtuen muun muassa Chilen roolista vihreän siirtymän kannalta keskeisten mineraalien tuottajana sekä yhtenä potentiaalisimmista maista vihreän vedyn valmistuksessa.

Joulukuussa 2023 allekirjoitettu EU:n ja Chilen päivitetty puitesopimus syventää maiden välistä yhteistyötä ja väliaikainen kauppasopimus vapauttaa siirtymäaikojen puitteissa 99,9 % EU:n tavaraviennistä Chileen, helpottaen esimerkiksi maataloustuotteiden, palveluiden ja investointien pääsyä Chilen markkinoille. Sopimus sitoo Chilen kiinteämmin eurooppalaisiin standardeihin, luo korkean investointisuojan sekä vahvistaa avoimuutta ja liiketoimintaympäristön oikeusvarmuutta.

Vihreä siirtymä ja kestävät ratkaisut

Suomella on Chilessä hyvä maine ja suomalaisyrityksillä mahdollisuus tarjota kestäviä ratkaisuja muun muassa vihreässä siirtymässä Chilen modernisoidessa vauhdilla etenkin kaivos- energia- ja biotalouden tuotantoaan tiukentuvia päästökriteerejä vastaaviksi. Esimerkiksi Valtion tieteellisen tutkimuslaitoksen VTT:n ja Corfon syksyllä 2023 allekirjoittamana yhteisymmärryspöytäkirja (MoU) avaa mahdollisuuksia suomalaisille ja chileläisille yrityksille, tutkimuslaitoksille ja oppilaitoksille kestävien ratkaisujen löytämiseksi. Chile on päättänyt luopua kivihiilestä viimeistään vuonna 2040, mutta esim. suuret energiayritykset etenevät tätä nopeammin. Myös suomalaisille kiertotalouden ratkaisuille ml. jätehuolto olisi Chilessä suuri tarve.

Biotalous

Suomalaisilla metsäteollisuuden yrityksillä on pitkä historia Chilessä. Tuore esimerkki suomalaisosaamisesta on juuri valmistunut CMPC:n Araucon täysin modernisoitu sellutehdas. Tuore ilmiö on chileläisyritysten kiinnostus investoida suomalaisiin biotalouden innovaatioihin ja -startupeihin.

Kestävä puurakentaminen on nostamassa päätään Chilessä, ja yksi potentiaalinen ala saattaisi olla maatalouden päästövähennyksiä edistävät ratkaisut.

Digitaaliset palvelut

Chile on yksi alueen digitalisoituneimmista maista tarjoten merkittäviä liiketoimintamahdollisuuksia digitaalisille ratkaisuille esimerkiksi kyberturvallisuuteen, älykkääseen liikkumiseen ja yleisemmin automatisaatioon liittyen. Chile on kiinnostunut Suomen turvallisuus- ja puolustussektorin ratkaisuista ml. kyber- ja rajaturvallisuus.

Koulutus ja terveysteknologia

Chilessä suunnitellaan koulutusjärjestelmän uudistusta. Suomalainen koulutusosaaminen ovat chileläisillä hyvin tiedossa, ja vaikka järjestelmät eroavat paljon toisistaan, Chilessä toimii useampi koulutusalan suomalaisyritys, joilla on valmius tarjota räätälöityjä ratkaisuja eri tarpeisiin.

Terveyssektori on Chilessä voimakkaassa kasvussa ja mm. digitaaliset terveyden palvelut on identifioitu yhdeksi suomalaisyritysten mahdolliseksi kasvualaksi.

Johanna Kotkajärvi, suurlähettiläs