MAA-ANALYYSI: KENIA

Vaikka poliittinen epävakaus onkin jonkin verran lisääntynyt, Kenian talous jatkaa kasvuaan. Keskiluokkaistuvassa Keniassa on haasteita huolimatta laajasti kysyntää suomalaiselle osaamiselle. Erityisesti IT-sektori, maa- ja metsätalouden ratkaisut sekä erilaiset ympäristöystävälliset ratkaisut niin energia kuin kuluttajatuotteissakin ovat kysyttyjä. EU:n ja Kenian välinen talouskumppanuussopimus (Economic Partnership Agreement) allekirjoitettiin 18.12.2023. Se poistaa EU:n tuontitullit välittömästi kenialaisvienniltä, mutta avaa Kenian markkinoita vasta pitkien siirtymäkausien jälkeen.

Vaikka poliittinen epävakaus onkin jonkin verran lisääntynyt, talous jatkaa kasvuaan. Venäjän Ukrainaan kohdistuvasta hyökkäyssodasta johtuva ruoan ja polttoaineen hinnan nousu aiheuttaa jatkuvasti haasteita. Julkisen talouden tilanne on vaikea, eikä Kenian shillingin noin neljänneksen devalvaatio viimeisen vuoden aikana helpota tilannetta. Tukea on kuitenkin tulossa IMF:n ja Maailmanpankin kautta.

Keskiluokkaistuvassa Keniassa on haasteita huolimatta laajasti kysyntää suomalaiselle osaamiselle. Erityisesti IT-sektori, maa- ja metsätalouden ratkaisut sekä erilaiset ympäristöystävälliset ratkaisut niin energia kuin kuluttajatuotteissakin ovat kysyttyjä. Menestyäkseen maan kilpailluilla markkinoilla vaaditaan paitsi hyviä tuotteita myös hyvää markkinatuntemusta.

EU:n ja Kenian välinen talouskumppanuussopimus (Economic Partnership Agreement) allekirjoitettiin 18.12.2023. Se poistaa EU:n tuontitullit välittömästi kenialaisvienniltä, mutta avaa Kenian markkinoita vasta pitkien siirtymäkausien jälkeen. Sopimuksen tarkoituksena on tukea etenkin Kenian vientiteollisuuden kehittämistä.

Kenia on Itä-Afrikan talouden veturi ja alueellisen kaupan keskus. Dynaaminen yksityissektori toimii globaalisti ja monet suuryritykset ovatkin perustaneet aluetoimistonsa nimenomaan Nairobiin. Mombasan satama toimii keskeisenä logistisena porttina koko Itä-Afrikan alueelle. Venäjän Ukrainaan kohdistuvan hyökkäyssodan taloudelliset vaikutukset tuntuvat edelleen, vaikka talous onkin palannut kasvu-uralle.

Kenian shillingin arvo on laskenut neljänneksellä viimeisen vuoden aikana tämän kuitenkaan auttamatta vientiteollisuutta, joka on vielä kovin kehittymätön korkean lisäarvon arvoketjujen osalta. On toivottavaa, että juuri allekirjoitettu EU – Kenia EPA antaa lisätyöntöä viennin kasvulle. Sopimus lisää maan houkuttavuutta sijoituskohteena. EU käy myös dialogia liiketoimintailmapiirin parantamiseksi, mihin Kenian hallitus on vahvasti sitoutunut.

Kenian talouden vauhdikas digitalisoituminen luo suomalaisille yrityksille mahdollisuuksia. Esimerkiksi kyberturvallisuuteen, pankkipalveluihin ja digitaalisiin terveyspalveluihin liittyvillä ratkaisuilla on kysyntää Keniassa. Markkinoille hakeutuvien yritysten on hyvä kuitenkin tiedostaa, että digisektori on Keniassa kuitenkin jo kilpailtu ala, joten Keniassa menestyäkseen on markkina myös opiskeltava hyvin.

Toinen mielenkiintoinen sektori on kehittyvä maatalous, yksi Kenian perinteisistä vientisektoreista. Erityisesti kahvi, tee ja kukat ovat olleet merkittäviä vientituotteita. Kenia on pyrkinyt viime vuosina tehostamaan ja modernisoimaan erityisesti maatalouden vientisektoria. Logistiikkaan, digitalisaatioon ja maanviljelyn koneistamiseen liittyviä ratkaisuja tullaan lähivuosina tarvitsemaan. Samoin tuotteiden jatkojalostukseen liittyvät ratkaisut ovat kysyttyjä. Lisäksi maan metsäsektorin kehitystä on hyvä pitää silmällä, erityisesti lakimuutosten osalta.

Ympäristötietoinen Kenia hakee jatkuvasti uusia ympäristöystävällisiä ratkaisuita esimerkiksi pakkausmuovien korvaamiseen. Maan kiertotalouslainsäädäntöä ollaan parhaillaan kehittämässä, mikä saattaa avata myös suomalaiselle osaamiselle uutta kysyntää. Ympäristöystävällisten ratkaisujen kysyntä niin energiateollisuudessa, kuin arkipäivän kuluttajatuotteissa tulee lisääntymään.