Sambian markkinakatsaus

Vahvat kahdenväliset suhteet Suomen ja Sambian välillä ja Suomen vahva profiili yksityissektorin kehittämisen ja yhteistyön parissa Sambiassa luovat otollisen ja vakaan maaperän suomalaisille yrityksille Sambian markkinoilla. Etenkin metsä- ja kiertotalouden ja kaivosteollisuuden parissa suomalaiselle osaamiselle on kysyntää Sambiassa.

Suomen toiminta Sambiassa on viime vuosina keskittynyt vahvasti yksityissektorin kehittämiseen ja yhteistyöhön. Suomen ja Sambian välistä liiketoimintaa ja maiden välisiä kontakteja on aktiivisesti vahvistettu Suomen Lusakan suurlähetystön vuosittaisen Finland Business Week –tapahtuman ja ulkoministeriön rahoittaman AGS-kehitysyhteistyöohjelman (Accelerated Growth for SMEs in Zambia) avulla useamman vuoden ajan. Myös yksityissektori-instrumentti Finnpartnership on tukenut suomalaisyrityksiä Sambiassa ja mahdollistanut markkinoillepääsyn ja kumppanuudet useille yrityksille.

Suomalainen osaaminen ja Sambian kysyntä kohtaavat erityisesti metsäalan ja kiertotalouden kestävissä ratkaisuissa sekä kestävän kaivostoiminnan palveluissa. Näiden lisäksi Sambiassa on useita markkinamahdollisuuksia esimerkiksi ilmatieteen ja ICT- ja koulutusalan toimijoille.

Kaivossektori on keskeisin Sambian bruttokansantuotteeseen vaikuttava sektori. Suurten kansainvälisten kaivostoimijoiden kiinnostus ja investoinnit Sambiaa kohtaan ovat lisääntyneet ja Sambian hallituksen tavoite kolminkertaistaa maan kuparintuotanto luo painetta kaivosalan massiiviselle kasvulle. Kaivosalan laajennusten myötä suomalaisesta osaamisesta ollaan kiinnostuneita erityisesti vastuullisuuden, tehokkaan teknologian ja ympäristönsuojelun kehittämisessä. Sambian kaivossektorilla suomalaisen tarjonnan laatu tunnetaan hyvin. Myös kaivosalan (esimerkiksi geologia) tekninen koulutus tarjoaa mahdollisuuksia suomalaisille.

Suomalaiset kaivosalan toimijat ovat aktiivisia Sambiassa ja potentiaalia toiminnan kasvulle on valtavasti. Kaivosalan yhteistyötä Sambiassa tukee EU:n ja Sambian yhteistyö kriittisten raaka-aineiden arvoketjujen vahvistamiseksi. Lisäksi EU:n, USA:n ja Sambian välisen sopimuksen Lobito Corridor –hankkeen, eli Angolan, Kongon demokraattisen tasavallan ja Sambian välisen liikennekäytävän edistämisestä odotetaan avaavan lukuisia väyliä myös suomalaisille toimijoille.

Suomalainen metsäosaaminen on ollut hyvin esillä Sambiassa viime aikoina ja Sambian hallitus on erittäin kiinnostunut yhteistyöstä Suomen kanssa metsäalalla. AGS-ohjelman toimesta Sambian sekä kierto- että metsätalouden ajankohtaisista markkinamahdollisuuksista tehdyt selvitykset tukevat Team Finland –työtä ja ohjaavat suomalaisia toimijoita sopivien mahdollisuuksien ja kontaktien piiriin.

Sambian ja EU:n välisen metsäkumppanuussopimuksen johdosta odotettavissa on lukuisia avautuvia mahdollisuuksia suomalaisille toimijoille muun muassa metsäkadon hillitsemiseksi ja muihin laajempiin metsäalan hankkeisiin Sambiassa. Sambian vihreän talouden ja ympäristön ministeriön valmistelema kiertotalouden tiekartta tukee myös laaja-alaisesti kiertotalousratkaisujen kehittämistä Sambiassa. Sambian hallitus ja vihreän talouden ja ympäristön ministeriö on niin ikään ollut erittäin kiinnostunut ilmatieteisiin liittyvästä yhteistyöstä Suomen kanssa.


Teksti: Saana Halinen, Suomen suurlähettiläs, Sambia