Meksikon maakatsaus 2024

Meksiko on maailman 15. suurin talous ja korkeasti teollistunut maa. EU on Meksikon kolmanneksi suurin kauppakumppani tavarakaupassa ja toiseksi suurin vientimarkkina. Suomalaisyrityksillä olisi mahdollisuuksia tarjota kilpailukykyisiä ja parhaita käytäntöjä maan vihersiirtymisessä, muun muassa energiatuotannossa sekä kaivos- ja metsäsektorilla. Potentiaalia on lisäksi palvelujen digitalisoimisessa, kyberturvallisuudessa ja kriittisessä infrastruktuurissa.

NEARSHORING HOUKUTTELEE MEKSIKOON

Meksiko arvostaa Suomea hyvän hallinnon, vähäisen korruption, tasa-arvon, koulutuksen sekä teknologiaosaamisen, innovaatioiden ja ilmastoratkaisujen vuoksi. Positiivinen maakuva merkitsee myötätuulta suomalaisyrityksille.

Meksiko on teollisuuskeskus, joka on integroitunut vahvasti globaaleihin markkinoihin ja arvoketjuihin. Sillä on yhä vahvempi side Yhdysvaltojen markkinoihin ja tuotantoketjuihin, ja sen kasvava nearshoring-asema houkuttelee kaikkia. Pohjois-Amerikan uudistettu vapaakauppasopimus ja viimeistelyä odottava EU–Meksiko-globaalisopimus luovat uusia mahdollisuuksia ja luottamusta. Meksiko on nostanut ilmastotavoitettaan ja hakee taas kestävämpiä ratkaisuja, mikä avaa mahdollisuuksia vihreälle osaamiselle. Meksiko on myös tiukentanut lainsäädäntöään muovin käytön suhteen, ja paperiteollisuuden tuotteet ovat yksi suurimmista tuontituotteista Suomesta.

VIHREÄ SIIRTYMINEN JA KESTÄVÄT RATKAISUT

Avauksia on ollut eri toimialoilla kestävästä kaivos- ja metsätaloudesta älykkääseen tuotantoon ja energiaan. Energiatehokkuus on yksi Meksikoa kiinnostavista yhteistyöalueista, ja maassa on myös waste-to-energy-mahdollisuuksia. Kiinnostus kestäviä pakkausratkaisuja, biopohjaisia tuotteita ja maataloustekniikkaa kohtaan kasvaa. Pääkaupunki México ja useat muut osavaltiot ovat päättäneet vähentää kertakäyttömuovin käyttöä, ja monessa osavaltiossa on jo tehty muutoksia lainsäädäntöön.

Meksiko on maailman suurin hopean tuottaja ja yksi suurimmista kullan, kuparin, sinkin ja lyijyn tuottajista. Nykyhallitus on ottanut vahvan otteen kaivostoiminnassa, ja yritysten toimenpiteet ympäristövaikutusten ja vedenkulutuksen minimoimiseksi sekä sosiaalisten haittojen ehkäisemiseksi ovat entistä tärkeämpiä. Suomalaiset ja pohjoismaiset yritykset ovat tunnettuja edistyksellisistä ja laadukkaista tuotteistaan. Energiatehokkuus ja operaatioiden optimisointi ovat prioriteetteja yrityksille. Lisäksi älykkäiden ratkaisujen käyttöönotto ja datan hyödyntäminen avaavat uusia liiketoimintamahdollisuuksia, myös kyberturvallisuuden näkökulmasta.

DIGITALISAATIO, KYBERTURVALLISUUS JA KRIITTINEN INFRASTRUKTUURI

Meksikon hallitus ajaa kilpailukyvyn varmistamiseksi entistä kattavampaa internetiin pääsyä sekä yhteiskunnan palvelujen ja elinkeinoelämän digitalisointia. Meksiko on pitkälle teollistunut elektroniikan, lääkinnällisten laitteiden sekä autojen ja lentokoneiden valmistuskeskus. Kysyntää on suomalaisille ratkaisuille, kuten älykkäille sähköverkoille, teollisuusinfrastruktuurille ja kyberturvallisuudelle sekä tietoturvalliselle ja kriittiselle infrastruktuurille. Heikentyvä turvallisuustilanne ja valmistautumattomuus kyberhyökkäyksille korostaa tarvetta myös puolustus- ja turvallisuusalan tuotteille ja palveluille.

KOULUTUS

Opetuksessa on suuria tasoeroja koulujen ja alueiden välillä. Kysyntää digitaalisille palveluille on erityisesti yksityiskouluissa, joilla on resurssit ja tahtotila ottaa käyttöön uusia metodeja ja teknologioita.

 

Ari Mäki

Suurlähettiläs