11.1.2024

Vietnam: matkustustiedote

Turvallisuustaso

Noudata tavanomaista varovaisuutta

UM:n matkustustiedotteet ovat suosituksia

Vastaat matkapäätöksestäsi aina itse. Paikallisilla viranomaisilla on ensisijainen vastuu kaikkien maan alueella oleskelevien ihmisten turvallisuudesta ja hätätilanteissa etsintä- ja pelastustoimista. Kriisitilanteissa noudata paikallisten viranomaisten ohjeita. Seuraa uutisointia tiedotusvälineissä sekä tiedotusta edustuston verkkosivuilla, Facebookissa ja Twitterissä. UM ja Suomen ulkomaanedustustot avustavat suomalaisia konsulipalvelulain mukaisesti. Mikäli Euroopan unionin ulkopuolisessa kohdemaassa ei ole Suomen edustustoa, voit kääntyä muiden EU-maiden edustustojen puoleen. Valmismatkalaisia avustaa ensisijaisesti matkanjärjestäjä.
Konsulipalvelulaki http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1999/19990498(Linkki toiselle web-sivustolle.)
Konsulisuojeludirektiivi https://eur-lex.europa.eu/legal-content/FI/TXT/?uri=CELEX%3A32015L0637(Linkki toiselle web-sivustolle.)
Laki matkapalveluyhdistelmistä http://www.finlex.fi/fi/laki/alkup/2017/20170901(Linkki toiselle web-sivustolle.)

UM suosittelee matkustusilmoituksen tekemistä.
Matkustusilmoitus https://matkustusilmoitus.fi/(Linkki toiselle web-sivustolle.)

Yleinen turvallisuustilanne

Vietnam on melko turvallinen maa matkailijalle. Kaupunkialueilla, erityisesti Ho Chi Minh Cityssä (Saigon) matkailijoihin kohdistuneet ryöstöt ovat yleistyneet. Viranomaiset voivat rajoittaa liikkumista esimerkiksi sotilas- ja raja-alueilla. Paikallisviranomaisten valmius tarjota palvelua muulla kuin vietnaminkielellä voi vaihdella alueittain. Hälytysajoneuvojen taso vaihtelee.

Lisätietoa:

Vietnamin valtiollinen uutispalvelu: http://news.chinhphu.vn/Home/News.vgp(Linkki toiselle web-sivustolle.) (englanniksi)

Hätänumerot:
Poliisi 113
Palokunta 114
Ambulanssi 115

Erityiset turvallisuusriskit

Räjähtämättömiä ammuksia löytyy edelleen syrjäisiltä seuduilta, erityisesti Vietnamin keskiosassa ja Laosin rajan läheisyydessä. Liikkuminen näillä alueilla kulkuväylien ulkopuolella voi olla hengenvaarallista. Teollisuusonnettomuudet kaupunkialueilla voivat vaikuttaa ilman- ja vesijohtoveden laatuun.

Rikollisuus

Turisteihin kohdistuva rikollisuus, kuten varkaudet ja ryöstöt, ovat yleisiä erityisesti suurissa kaupungeissa ja turistien suosimilla alueilla. Varkaat ovat usein liikkeellä moottoripyörällä ja nappaavat ohi ajaessaan olkapäällä roikkuvan laukun tai kameran. Turistikohteissa matkatavaroita ei tule jättää vartioimatta varsinkaan retkien aikana.

Säilytä passi ja arvoesineet tallelokerossa. Ota kopiot tärkeimmistä asiapapereista kuten passista ja lentolipuista. Säilytä ne erillään alkuperäisistä. Jos passisi katoaa tai varastetaan, tee siitä ilmoitus paikallispoliisille. Ulkomaan kansalaisen on kyettävä esittämään passi paikallisviranomaisen sitä pyytäessä. Ilman passia ja voimassa olevaa viisumia liikkuminen saattaa johtaa vapauden menetykseen ja karkotukseen maasta

Toreilla, kaupoissa ja varsinkin pankkiautomaatilla asioidessa on hyvä olla tarkkana. Taskuvarkauksia tapahtuu enemmän kuin aseella tehtyjä ryöstöjä. Tuntemattomien henkilöiden kanssa ei kannata lähteä yksityisluontoisiin tiloihin. Pienet huijaukset turistihinnoilla ovat tavallisia.

Taksilla matkustettaessa tulisi välttää niin sanottuja villejä takseja, joissa taksamittarien virittäminen on yleistä. Ho Chi Minh Cityssä (Saigon) kannattaa välttää myös polkupyörärikšojen käyttöä mahdollisten ryöstöjen vuoksi. Huijaustapauksissa ei pidä ryhtyä kiistelemään kuljettajan kanssa.

Kaupunkialueilla on tapahtunut naisiin kohdistuvia ahdistelu- ja häirintätapauksia esimerkiksi huonosti valaistuilla kaduilla ja kujilla.

Hätänumero:
Poliisi 113

Jos passisi katoaa tai varastetaan, tee siitä ilmoitus paikalliselle poliisiasemalle. Mikäli kohdemaassa ei ole Suomen edustustoa, hae hätämatkustusasiakirjaa (ETD = Emergency Travel Document) toisen EU-maan edustustosta.

Ota kopiot tärkeimmistä asiapapereista kuten passista ja lentolipuista. Säilytä ne erillään alkuperäisistä.

Liikenne

Liikenneonnettomuudet ovat yleisiä. Arvioiden mukaan Vietnamissa menehtyy noin 8-9000 ihmistä vuodessa erilaisissa liikenneonnettomuuksissa. Suurimmat syyt tähän ovat puutteellinen ajoneuvojen huolto ja teiden ylläpito sekä huolimaton ajotyyli. Suuri osa liikenneonnettomuuksien uhreista on ollut liikkeellä moottoripyörällä tai skootterilla.

Ajaminen yöaikaan on erityisen vaarallista puutteellisten katuvalojen, korkeiden nopeuksien sekä liikennesääntöjen huomioimatta jättämisen takia. Yöaikaan painottuva raskas liikenne aiheuttaa myös vaaratilanteita. Punaisia valoja päin ajaminen on yleistä.

Liikenneonnettomuuksissa syyllisyyden ratkaisee pääsääntöisesti se, kuka oli edellä, koska edellä ajavalla on huomattava etuajo-oikeus.

On suositeltavaa käyttää takseja tai vuokrata auto ja kuljettaja. Selvitä etukäteen ajo-oikeutesi ja ajokorttivaatimukset eri kulkuneuvoille. Moottoripyöräilijöillä on kypäräpakko koko maassa.

Kun vuokraat tie- tai vesiliikenneajoneuvon, muista että ne ovat harvoin vakuutettuja. Tarkista ajoneuvon kunto vuokraushetkellä yhdessä vuokranantajan kanssa. Vuokraaja on vastuussa kaikista ajoneuvolle aiheutuneista vahingoista. Vahingonkorvausvaatimukset onnettomuuksissa ovat usein suuria. Älä jätä passia pantiksi vaan passikopio.

Kiinnitä huomiota paikallisen liikennöitsijän turvallisuusjärjestelyihin, kun teet valintoja risteilyjen, joenylitysten, päiväretkien ja muiden vastaavien matkojen osalta. Suositulla Ha Long Bayn alueella on sattunut vakavia laivaonnettomuuksia, ja laivan merikelpoisuus on hyvä varmistaa etukäteen. Kannattaa valita luotettava matkanjärjestäjä ja tiedustella oppaalta etukäteen turvajärjestelyistä. Myös Pohjois-Vietnamin vuoristokohteissa on tapahtunut bussionnettomuuksia.

Lisätietoa:

Vietnamin liikenneministeriö http://mt.gov.vn/en/Pages/default.aspx(Linkki toiselle web-sivustolle.) (englanniksi)

Luonnonolot

Koko maassa voi esiintyä ympäri vuoden rankkoja salamasateita. Taifuunikausi kestää yleensä kesäkuusta joulukuuhun. Salamasateet, taifuunit ja muut poikkeukselliset säätilat aiheuttavat joskus rajuja tulvia sekä maanvyörymiä. Ne voivat johtaa uhkaaviin tilanteisiin, liikkumisvaikeuksiin ja terveysriskeihin. Säätilannetta tulee seurata aktiivisesti ja tarkistaa myös teiden ja rautateiden kulkukelpoisuus.

Keski- ja Pohjois-Vietnam sekä Mekongin suistoalue voivat kärsiä vuosittain kesä-lokakuussa pahoista tulvista ja niiden aiheuttamista suurista vahingoista. Pohjois-Vietnamissa ja Vietnamin naapurivaltioissa esiintyy ajoittain maanjäristyksiä, jotka voivat aiheuttaa vahinkoa alueella.

Tietoa säätilasta ja poikkeuksellisista sääilmiöistä saa englanninkielisten uutispalveluiden lisäksi seuraavista palveluista:

Vietnamin meteorologinen keskus: https://kttv.gov.vn/KttvsiteE/en-US/2/index.html?fbclid=IwAR1Et9mKJ5OKCZgI-UipQ3j8aOhsEqes0LNJC654Zf2KrDxTMbMQMSkckw0(Linkki toiselle web-sivustolle.) (englanniksi)
Trooppiset myrskyt: https://www.tropicalstormrisk.com/(Linkki toiselle web-sivustolle.) (englanniksi)

Terveys

Koronarajoitukset Vietnamissa on poistettu.

Sairaalahoito ei ole Vietnamissa länsimaisella tasolla. Maassa toimii useita ulkomaisia klinikoita, joita suositellaan käyttämään ensisijaisesti. Selvitä vakuutusyhtiöltä sopimussairaalasi.

Ambulanssien saatavuus voi vaihdella alueittain ja tarvittaessa tulee varautua ottamaan yhteyttä yksityiseen sairaalaan tai hakeutumaan hoitoon muilla kulkuvälineillä.

Hyvä henkilökohtainen hygienia ja käsienpesu ovat erinomainen suojautumiskeino tauteja vastaan. On syytä välttää siipikarjatoreja, joissa myydään eläviä eläimiä. Ruokailu pienissä katuravintoloissa on maan tapa, mutta hygieniataso vaihtelee. Vesijohtovesi voi suurissa kaupungeissa olla viruksien, bakteerien ja loisten saastuttamaa. Juo ainoastaan pullotettua vettä.

Kaupunkialueilla, erityisesti Hanoissa, esiintyy ilmansaasteita ympäri vuoden. Ilmansaasteet voivat aiheuttaa terveysriskin erityisryhmille, kuten hengitystiesairauksista kärsiville, lapsille ja iäkkäille.
Vietnamissa esiintyy hyttysten levittämiä tauteja. Hyttysten pistoilta kannattaa suojautua peittävillä, vaaleilla vaatteilla ja käyttämällä hyttyskarkotteita ja hyttysverkkoa. Erityisen tärkeää suojautuminen on raskaana oleville.

Vietnamissa esiintyy enterorokkoa, jota kutsutaan myös käsi-suu-jalkataudiksi. Hanoissa ja sen lähimaakunnissa esiintyy satunnaisesti koleraa, lintuinfluenssaa, vesikauhua ja japanilaista aivokuumetta. Sairastuneen täytyy hakeutua pikaisesti hoitoon. Lisäohjeita saa sairaaloista ja terveysasemilta.

Sukupuolitaudit kuten HIV/AIDS ja B-hepatiitti ovat yleisiä.

Huolehdi, että sinulla on henkilökohtaiseen käyttöön tarkoitetuista lääkkeistä mukana reseptit ja muut tarpeelliset asiakirjat. Lääkkeiden maahantuontiin liittyvistä rajoituksista vastaavat Vietnamin viranomaiset.
Jos sinulla on sairaus, olet raskaana, matkasi suuntautuu vaarallisille alueille tai harrastat riskialttiita lajeja, tarkista vakuutuksen kattavuus ja voimassaolo vakuutusyhtiöltäsi. Sairaan tai kuolleen kotiuttaminen on kallista ja vaikea järjestää ilman kattavaa matkavakuutusta, eikä hoitoa aina saa ulkomailla ilman maksusitoumusta tai ennakkomaksua.

Selvitä ennakkoon matkakohteesi tartuntatautitilanne ja rokotussuositukset. Ne löydät seuraavien viranomaisten verkkosivuilta:

Vietnamin terveysministeriö: https://moh.gov.vn/(Linkki toiselle web-sivustolle.) (englanniksi)
Vietnamin terveysministeriön ennakoivan lääketieteen osasto: http://vncdc.gov.vn/en(Linkki toiselle web-sivustolle.) (englanniksi)

Jos sinulla on sairaus, olet raskaana, matkasi suuntautuu vaarallisille alueille tai harrastat riskialttiita lajeja, tarkista vakuutuksen kattavuus ja voimassaolo omalta vakuutusyhtiöltäsi. Sairaan tai kuolleen kotiuttaminen on kallista ja vaikea järjestää ilman kattavaa matkavakuutusta, eikä hoitoa aina saa ulkomailla ilman maksusitoumusta tai ennakkomaksua.

Selvitä ennakkoon matkakohteesi tartuntatautitilanne ja rokotussuositukset. Ne löydät seuraavien viranomaisten verkkosivuilta:
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, "Matkailijan terveysopas" https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/taudit-ja-torjunta/matkailijan-terveysopas(Linkki toiselle web-sivustolle.)
Maailman terveysjärjestö WHO http://www.who.int/en/(Linkki toiselle web-sivustolle.)
Euroopan tartuntatautivirasto http://www.ecdc.europa.eu(Linkki toiselle web-sivustolle.)

Maan lait ja käytännöt

Vaikka seksuaalivähemmistöjen asema maassa on parantunut, seksuaalivähemmistöihin kuuluvat ovat yhä marginaalisessa asemassa.

Huumeiden käytöstä ja myynnistä seuraa rikoslain mukaan ankarat tuomiot, jopa vähäisistäkin määristä. Älä ota vastaan paketteja tai muita tavaroita tuntemattomilta henkilöiltä. Pakkaa itse matkatavarasi ja pidä niistä tarkkaa huolta.

Maahantulosäännökset

UM ei vastaa vieraiden valtioiden maahantulosäännöksistä, kuten passin voimassaoloa koskevista ehdoista tai viisumivelvollisuudesta. Varmista ajantasaiset maahantulosäädökset kohdemaan viranomaisilta, esimerkiksi maan lähimmästä edustustosta.

Suomen kansalaisen matkustusasiakirjat https://um.fi/passi/

Yhteystiedot


Päivystys: Hätätapauksissa ota yhteys ulkoministeriön päivystykseen: puhelin +358 9 1605 5555 ja sähköposti paivystys.um@gov.fi.

Ennen matkaa, muista:

1

Matkustustiedotteet

Ulkoministeriön matkustustiedotteet antavat tietoa yleisestä turvallisuustilanteesta matkakohteessa sekä poliittisista ja kulttuurisista olosuhteista, joilla saattaa olla merkitystä matkustusturvallisuudelle.

Lue matkustustiedotteita
2

Matkustusilmoitus

Jos olet omatoimimatkalla tai menossa riskialttiille alueelle, kannattaa tehdä matkustusilmoitus. Sen avulla ulkoministeriö voi saada sinuun yhteyden kriisin tai hätätilanteen sattuessa.

Tee matkustusilmoitus
3

Matkavakuutus

Liikkumisvapaus on suomalaisten perustuslaillinen oikeus. Päätät itse minne matkustat ja minkälaisia riskejä olet valmis ottamaan. Kattava matkavakuutus on tärkeä ottaa ennen matkaa.

Hanki matkavakuutus
4

Matkustusasiakirjat

Ennen matkaa tarkista, että matkustusasiakirjasi ovat kunnossa. Kohdemaan edustustosta voit tarkistaa passeihin ja viisumeihin liittyvät määräykset.

Tarkista matkustusasiakirjat