Näin laillistat suomalaisen asiakirjan ulkomaista käyttöä varten

Voit laillistaa suomalaisen asiakirjan ulkoministeriössä ulkomaan viranomaista varten. Laillistuksen tarkoituksena on todistaa asiakirjan antaneen viranomaisen allekirjoitus sekä se, missä asemassa allekirjoittaja esiintyy. Laillistus tehdään englanniksi.

Huomioi, että jokaisessa laillistettavassa asiakirjassa tulee olla viranhaltijan alkuperäinen allekirjoitus sekä nimenselvennys. Esim. Digi- ja väestötietoviraston sähköisestä palvelusta hankkimasi ja itse tulostamasi asiakirjat eivät käy laillistettavaksi. Emme voi myöskään laillistaa yliopistojen sähköisesti varmennettavia todistuksia.

Ulkoministeriön laillistuksen jälkeen sinun tulee hankkia asiakirjoihin vahvistus Helsingissä sen ulkomaan edustustosta, jossa tulet käyttämään asiakirjoja.

Katso käyntiosoite ja asiakaspalveluajat Yhteystiedot-sivulta.

Mitä asiakirjoja ulkoministeriö laillistaa?

Ulkoministeriö laillistaa

  • Suomen viranomaisten myöntämät asiakirjat
  • julkisen notaarin aseman ja allekirjoituksen
  • rekisteriotteet ja esim. poliisin myöntämät asiakirjat
  • esteettömyystodistukset ja vihkitodistukset
  • yliopistotodistukset
  • kauppakamarin myöntämät ja allekirjoittamat asiakirjat
  • auktorisoidun kielenkääntäjän tekemät käännökset. Luettelo kääntäjistä löytyy Opetushallituksen sivuilta(Linkki toiselle web-sivustolle.).

Mitä asiakirjoja ulkoministeriö ei laillista?

Ulkoministeriö ei laillista asiakirjoja, jotka tullaan esittämään Haagin yleissopimuksen (Convention de La Haye du 5 octobre 1961) ratifioineen maan viranomaisille. Tällöin tarvitset asiakirjaan ns. Apostille-todistuksen, jonka myöntää Digi- ja väestötietoviraston julkinen notaari. Katso tarkemmat tiedot Digi- ja väestötietoviraston sivuilta(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan).

Kun asiakirja on varustettu Apostille-todistuksella, muita laillistustoimenpiteitä ei tarvita eikä asiakirjaa tarvitse tuoda ulkoministeriöön.

Ulkoministeriö ei laillista ulkomaisia asiakirjoja.

Mitkä asiakirjat julkisen notaarin täytyy vahvistaa ennen kuin ne voidaan laillistaa ulkoministeriössä?

  • asiakirjojen jäljennökset
  • yksityishenkilön, yrityksen ja yhteisön laatimat asiakirjat
  • valtakirjat
  • muiden kuin yliopistojen todistukset kuten esimerkiksi peruskoulu-, lukio-, ammattikoulu- ja ammattikorkeakoulutodistukset
  • muiden kuin auktorisoitujen kääntäjien kääntämät asiakirjat

Voiko ulkoministeriö vahvistaa, mitkä asiakirjat täytyy laillistaa?

Ei, ulkoministeriö ei voi päättää, täytyykö asiakirja laillistaa. Siihen saat vastauksen vain ulkomaan (kohdemaan) viranomaiselta/edustustolta.

Miten asiakirjan laillistaminen onnistuu?

Voit laillistuttaa asiakirjasi ulkoministeriön asiakaspalvelussa Helsingissä tai voit lähettää asiakirjasi laillistettavaksi postitse. Jos et voi itse hoitaa laillistusasiaa, voit pyytää yhteyshenkilöäsi, sukulaistasi tai tuttavaasi tekemään sen.

Näin laillistat asiakirjasi ulkoministeriön asiakaspalvelussa

Tuo asiakirjasi laillistettavaksi ulkoministeriön asiakaspalveluun. Asiakaspalvelumme toimii ilman ajanvarausta. Laillistamme odottaessa enintään viisi asiakirjaa.

Jos sinulla on enemmän kuin viisi laillistettavaa asiakirjaa, lähetä asiakirjat meille postitse. Ilmoitamme, kun voit noutaa laillistetut asiakirjat asiakaspalvelustamme.

Asiakirjojen laillistaminen maksaa 30 euroa/laillistettava allekirjoitus. Voit maksaa laillistusmaksun asiakaspalvelussamme pankki- tai luottokortilla. Emme ota vastaan käteistä rahaa.

Näin laillistat asiakirjasi postitse

Lähetä asiakirjasi ulkoministeriön laillistuksien postiosoitteeseen. Liitä mukaan yhteystietosi: nimi, osoite, puhelinnumero ja sähköpostiosoite.

Jos olet lähettämässä asiakirjoja ulkomailta EU:n ulkopuolelta, pyydä ohjeet ja osoitetiedot lähetystä varten sähköpostitse osoitteesta legalizations.um@gov.fi.

Asiakirjan laillistaminen maksaa 30 euroa/laillistettava allekirjoitus. Palautamme asiakirjasi sinulle postiennakolla eli maksat laillistusmaksut noutaessasi kirjeen postista.

HUOM! Palautamme asiakirjat vain osoitteeseen Suomessa. Postitse lähettämäsi asiakirjat palautetaan sinulle noin viikossa.