Förebyggande och eliminering av sexuellt utnyttjande, övergrepp och sexuella trakasserier inom utvecklingssamarbete och humanitärt bistånd

Syftet med den allmänna anvisningen är att ge praktisk information om riktlinjer för att förebygga och eliminera sexuellt utnyttjande och sexuella övergrepp och trakasserier inom utvecklingssamarbetet och det humanitära biståndsarbetet. I anvisningen ingår centrala termer och principer och redogörs för Finlands internationella åtaganden, utrikesministeriets förväntningar på partnerna, riskfaktorerna för sexuellt utnyttjande och sexuella övergrepp och trakasserier och hur man rapporterar om misstänkta fall.

Vägledning om förebyggande och eliminering av sexuellt utnyttjande, övergrepp och sexuella trakasserier inom utvecklingssamarbete och humanitärt bistånd (PDF)

Finlands policydokument om förebyggande och eliminering av sexuellt utnyttjande, övergrepp och sexuella trakasserier inom utvecklingssamarbete och humanitärt bistånd (PDF)

Utrikesministeriet har nolltolerans mot sexuellt utnyttjande och sexuella övergrepp och trakasserier. Detta innebär att utrikesministeriet inte godkänner någon form av sexuellt utnyttjande eller sexuella övergrepp och trakasserier av sina anställda eller partner. Ministeriet tolererar inte heller att de parter som får finansiering från ministeriet eller agerar på dess vägnar inte ingriper i sådana fall eller att de försöker dölja, behandla olämpligt eller låter bli att behandla fallen. Nolltolerans betyder inte att det aldrig förekommer fall av sexuellt utnyttjande eller sexuella övergrepp och trakasserier. Andra centrala principer är en strategi som fokuserar på offret/överlevnaden och identifiering av obalansen i maktförhållandena.

Det ligger på allas ansvar att förebygga sexuellt utnyttjande och sexuella övergrepp och trakasserier. Riskerna med anknytning till sexuellt utnyttjande och sexuella övergrepp och trakasserier erkänns i politiken och den operativa modellen för riskhantering, till exempel i form av förebyggande åtgärder, övervakning och rapportering, i enlighet med normen för missbruk av medel. Om misstankar om sexuellt utnyttjande och sexuella övergrepp och trakasserier ska omedelbart rapporteras till utrikesministeriet via den elektroniska tjänst(Länk till en annan webbplats.) som är avsedd för att rapportera om misstänkt missbruk inom utvecklingssamarbetet. Alla inrapporterade fall behandlas konfidentiellt.

I utrikesministeriets finansieringsavtal och i de statsunderstöd som beviljas av ministeriet och i villkoren för användningen av stöden ingår en klausul om att förebygga och ingripa i sexuellt utnyttjande och sexuella övergrepp och trakasserier. Alla relevanta avtal och beslut ska innehålla bestämmelser om att förebygga och ingripa i sexuellt utnyttjande och sexuella övergrepp och trakasserier, och om kravet på rapportering. När partnerna ansöker om finansiering, förväntas de lämna information om sina åtgärder för att förebygga och ingripa i sexuellt utnyttjande och sexuella övergrepp och trakasserier. Det är ett centralt kriterium för ansökan om  finansiering.

Riskerna för sexuellt utnyttjande och sexuella övergrepp och trakasserier ska bedömas och åtgärderna för att förebygga dem ska fastställas i samband med planeringen av utvecklingssamarbetet och det humanitära biståndet. Alla betydande risker ska lyftas fram, och det ska utvecklas åtgärder för att minska dem.  De lokala verksamhetsmiljöerna är olika, vilket ska beaktas för att man ska kunna ta fram effektiva lösningar för att förebygga, eliminera och ingripa i sexuellt utnyttjande och sexuella övergrepp och trakasserier. Samtidigt måste man komma ihåg att sexuellt utnyttjande och sexuella övergrepp eller trakasserier aldrig är acceptabla i någon form.

Utrikesministeriets åtgärder för att förebygga och eliminera sexuellt utnyttjande och sexuella övergrepp och trakasserier i utvecklingssamarbetet och det humanitära biståndet bottnar i en rekommendation(Länk till en annan webbplats.) från OECD:s biståndskommitté DAC (Development Assistance Committee). DAC:s medlemsländer, till exempel Finland, rapporterar om arbetet med att införa rekommendationen i samband med den kollegiala utvärderingen.