Finlands nationella plan för deltagande i återuppbyggnaden av Ukraina, del 1

Utifrån statsminister Orpos regeringsprogram har utrikesministeriet tillsammans med arbets- och näringsministeriet, finansministeriet och intressentgrupper inom näringslivet utarbetat en plan för Finlands deltagande i återuppbyggnaden av Ukraina.

Finlands nationella plan för deltagande i återuppbyggnaden av Ukraina, del 1(Länk till en annan webbplats.)

Planen fokuserar särskilt på sådana finansierings- och rådgivningstjänster som är relevanta för finländska företag och som behövs för att företagen ska kunna delta i det både finansiellt och tidsmässigt mycket omfattande återuppbyggnadsarbetet. Internationella företag kan påverka den ekonomiska utvecklingen i Ukraina, vilket är av högsta vikt även för sysselsättningen och annan samhällelig utveckling i det krigshärjade landet.

I planen beskrivs behoven i anslutning till återuppbyggnaden av Ukraina och hur den ska ordnas internationellt samt presenteras finansieringslösningar som de finländska företagen kan använda sig av för bl.a. marknadsundersökningar, partnersökning, finansiering av export och investeringar. I planen presenteras även sådana rådgivningstjänster som företagen kan få från organisationerna inom nätverket Team Finland och från andra aktörer inom näringslivet. I planen beskrivs både rådgivningstjänsterna och de finansieringstjänster som erbjuds företagen också tydligt i tabellform.

Den andra delen av planen utformas under år 2024 och den fokuserar mera allmänt på den finländska statsförvaltningens och olika intressentgruppers deltagande i återuppbyggnaden samt på användningen av finländska utvecklingssamarbetsmedel i Ukraina.